Web Analytics Made Easy - Statcounter

 خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: پاییز در حقیقت بهار کشاورزان خراسان‌جنوبی است. فصلی که میوه‌های شناخته شده استان و دیگر محصولات رنگارنگ آن به بار می‌نشیند و کشاورزان با لذت به دسترنج یک ساله خود نگاه می‌کنند.

پاییز فصل برداشت زرشک، زعفران و عناب و انار خراسان‌جنوبی این محصولات و میوه‌های استراتژیک دیار خاوران است و بعد از پاییز نیز در زمستان نوبت نرگس‌زارهای خوسف می‌رسد که چشم هر بیننده‌ای را محو خود می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برداشت انار در آبان ماه بر اساس یک باور کهن

بر اساس یک باور قدیمی، باغداران خراسان‌جنوبی معتقدند زمانی انار قابل برداشت می‌شود که باد عقرب بخورد و عقرب در حقیقت هشتمین ماه فلکی یا همان آبان ماه است و مقصود این است که انار بعد از اینکه سرمای شبانه آبان ماه به آن خورد، رسیده می‌شود.

البته به اعتقاد کارشناسان، این موضوع منبع علمی هم دارد چرا که در آبان ماه اختلاف دما در شب و روز بالا می‌رود و انار با سردی هوا بخشی از کربوهیدرات‌ها را به قند تبدیل می‌کند تا مقاومت میوه در مقابل سردی هوا بالا رود.

و از این جهت این روزها بسیاری از باغداران خراسان‌جنوبی مشغول جمع‌آوری محصول انار هستند تا از تلاش یک ساله خود بهره ببرند.

اما تولیدکنندگان هر میوه و محصول باغی سختی‌ها و رنج‌هایشان قصه خاص خود را دارد و انار این میوه محبوب شب‌های پاییزی ما ایرانیان نیز از این قصه مستثنی نیست. باغداران فعال در عرصه تولید انار گاه از گرانی کود گلایه دارند و زمانی نیز از واسطه‌هایی که به قیمت پایین میوه را از آنان خریداری می‌کنند.

گرانی کود کمر باغدار را خم کرده است

عبدالرحیم ندایی از باغداران و تولیدکنندگان انار در خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آنچه کمر کشاورز و تولیدکننده انار را خم کرده، گرانی کود و کمبود آب موتورها است.

وی بیان‌کرد: متأسفانه در شرایط فعلی حتی در مواردی کود آزاد از کود سهمیه‌ای ارزان‌تر و قیمت کود حیوانی نیز به بیش از سه برابر سال قبل رسیده است که همه این موارد بار مضاعفی بر دوش کشاورز و در گام بعد بر دوش مصرف کننده است.

این باغدار خراسان‌جنوبی ادامه‌داد: بر اساس اصول کشاورزی انار حدأقل هر ۱۲ روز یک بار باید آب بخورد ولی به واسطه کمبود آب در موتورها در حال حاضر مجبوریم هر ۲۰ روز یک بار به درختان‌مان آب بدهیم و این خود یکی از دلایل دانه سفیدی در انار است.

باغدار توان نگهداری محصول را ندارد

ندایی در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت خریداری شده انار از باغدار تا درب مغازه حدود سه هزار تومان تفاوت دارد، (با توجه به اینکه انار محصول تولید داخل استان بوده و هزینه حمل چندانی نمی‌خورد)، بیان‌کرد: کشاورز توان نگه‌داری انار برای صادرات و یا فروش با قیمت بالاتر را ندارد و از این جهت گاه با قیمت‌های بسیار پایین نیز به خریدار می‌فروشد.

وی با بیان اینکه انار خراسان‌جنوبی از دیگر استان‌ها چون خراسان‌رضوی نیز خریدار دارد، یادآور شد: اگر یک شرکت تعاونی پرتوان برای خرید و نگهداری انار کشاورزان وجود داشته باشد بی شک دست واسطه‌گران و دلالان نیز کوتاه‌تر می‌شود.

این باغدار خراسان‌جنوبی اظهار کرد: باز هم تأکید می‌کنم که کمبود آب و گرانی کود کشاورز و دامدار را زمین خورده کرده است.

بازهم دلالان

عطا حسینی، مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فردوس و از فعالان در این عرصه به خبرنگار مهر اظهارکرد: فردوس بیشترین سطح زیر کشت انار را در خراسان جنوبی دارد.

وی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت انار در فردوس طی سال جاری حدود دو هزار و ۱۰۰ هکتار است، بیان‌کرد: به طور متوسط نیز از سطح باغات شهرستان فردوس حدود ۳۰ هزار تن انار برداشت و به مصارف مختلف می‌رسد.

عطا حسینی در زمینه ظرفیت واحدهای صنعتی برای فرآوری انار در شهرستان فردوس نیز ادامه‌داد: در حال حاضر یک سردخانه ۵ هزار تنی برای انار، یک واحد تولید رب انار و یک واحد افشره آب انار در فردوس فعال است.

مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فردوس با بیان اینکه در فردوس حدود چهار هزار باغدار و کشاورز در زمینه تولید انار فعالیت دارند، افزود: یکی از خواست‌های باغداران خراسان‌جنوبی و از جمله در شهرستان فردوس در حوزه تولید انار کم کردن تعداد واسطه‌ها و دلالان است.

انار در سبد میوه‌های حمایتی دولت برای شب یلدا قرار گیرد

عطا حسینی گفت: همه ما ایرانیان و مردم خراسان‌جنوبی طبق یک سنت دیرینه در شب یلدا انار مصرف می‌کنیم ولی نمی‌دانم چرا در سبد میوه‌های حمایتی دولت برای شب یلدا انار وجود ندارد و همچنان سخن از سیب و پرتقال است.

وی اظهارکرد: در شب عید و ایام نوروز به واسطه عرضه به قیمت دولتی، سیب و پرتقال از سوی مردم با اقبال رو به رو می‌شود و چه خوب است که در شب یلدای ایرانیان در سال‌های آتی این اتفاق برای میوه انار نیز بیفتد.

عبدالرضا رضایی مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی نیز در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر سطح زیر کشت انار در خراسان‌جنوبی حدود چهار هزار و ۴۴۰ هکتار است.

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته حدود ۴۹ هزار و ۶۸۶ تن انار از باغات خراسان‌جنوبی برداشت شده است، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود که در سال جاری حدود ۵۱ هزار تن انار از باغات خراسان‌جنوبی برداشت شود.

عارضه دانه سفیدی صادرات انار را با وقفه مواجه کرد

رضایی بیان‌کرد: در گذشته انار خراسان‌جنوبی را حتی به کشورهای ژاپن و کره جنوبی صادر می‌کردیم که به علت عارضه دانه سفیدی در صادرات آن وقفه‌ای افتاد.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی ادامه‌داد: برای رفع این عارضه پژوهش‌های بسیاری انجام شده و دریافتیم که رفع آن نیازمند هرس اصولی، تأمین آب کافی و برخی دیگر از توصیه‌های کارشناسی است.

رضایی گفت: البته در سال زراعی جاری با مراعات بسیاری از اصول کشاورزی کیفیت انار خراسان‌جنوبی افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه یکی از مشکلات باغداران خراسان‌جنوبی تفاوت قیمت خریداری شده انار از سرباغ توسط دلال و قیمت عرضه شده در مغازه به مشتری است، اظهارکرد: هر چند گاه دولت قیمت مصوبی برای انار اعلام می‌کند ولی متأسفانه این قیمت با هزینه‌های تمام شده تولید هماهنگی ندارد.

کشاورز یک سال برای برداشت محصول تلاش می‌کند ولی گاه با سرمازدگی، در سالی با عارضه دانه سفیدی انار، در برحه‌ای با گرانی کود شیمیایی و حیوانی و در فصل‌هایی نیز با کمبود آب رو به رو می‌شود و با حسرت به دسترنج خود نگاه می‌کند.

دسترنجی که با اندکی حمایت و یا آموزش می‌توانست بیش از این به بار بنشیند و این میوه پاییزی علی رغم طعم ملس خود کام باغدار را بیش از هر چیز دیگری شیرین کند.

کد خبر 5060031

منبع: مهر

کلیدواژه: باغداری جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیرجند ویروس کرونا شیراز شیوع کرونا آمار کرونا بوشهر توهین به پیامبر شهرکرد گرگان کرمانشاه نیروی انتظامی هفته وحدت مواد مخدر ستاد ملی مقابله با کرونا اردبیل باغداران خراسان جنوبی انار خراسان جنوبی جهاد کشاورزی دانه سفیدی گرانی کود آبان ماه کمبود آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۷۲۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع میوه و تره‌بار در بازارهای روز کوثر اصفهان اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، قیمت انواع میوه و تره‌بار امروز _‌یکشنبه شانزدهم اردیبهشت_ در بازارهای روز کوثر اصفهان به شرح جدول زیر است:

کد خبر 750623

دیگر خبرها

  • آغاز ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در سنندج
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • قیمت پراید «عجیب» شد/ گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار
  • خواص شگفت‌انگیز این میوه برای سلامت قلب
  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن
  • آغاز واردات میوه های گرمسیری از مرز باشماق مریوان
  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالا‌های وارداتی می‌شود؟
  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالاهای وارداتی می‌شود؟ 
  • آغاز واردات میوه‌های گرمسیری از مرز باشماق مریوان
  • آغاز آبرسانی به زمین‌های کشاورزی فلارد